Vad alla borde veta om el!

I vårt yrke som auktoriserade installatörer stöter vi ofta på problem hos våra kunder som orsakats av ren okunskap.

Många kan få en lampa att lysa eller en apparat att fungera men när lampan slocknar och du tror att det bara är glödlampan som behöver bytas kanske du märker att hela armaturen är strömförande eller att det ryker ur apparaten och den har gått sönder…

”Ju mindre du vet – desto säkrare kan du vara på att du tror att du har rätt”, kunskapens paradox enligt vårt sätt att se på fenomenet och som stämmer i de flesta situationer, framförallt inom elområdet.

Oavsett om det är du själv, någon anhörig eller den tidigare ägaren som ”gjort” installationen så är problemet ett faktum och i bästa fall har lampan eller apparaten bara slutat fungera. Är problemet allvarligare så kan det ha börjat ryka eller osa bränt ur något uttag. I värsta fall har det verkligen börjat att brinna eller så har någon närstående eller du själv fått ström genom kroppen vilket är direkt livsfarligt.

Har någon utsatts för strömgenomgång skall sjukvård alltid uppsökas omedelbart då ström kan ge livsfarliga reaktioner i kroppen flera timmar efteråt. Tyvärr kan man mötas av okunskap även inom vården eller när man ringer 112. ”Hushållsel” som vissa benämner 1 fas 230 volt växelström vilken används och finns i alla uttag, lampor eller elapparater och är minst lika farlig som all starkström oavsett vad personer med dålig vetskap säger – kunskapens paradox återigen!

Elsäkerhetsverket publicerar en utmärkt liten broschyr om vad alla minst borde veta om el och vad du får och inte får göra med dina elprylar eller elanläggning men kanske låter andra ”bättre” vetande gör åt dig…

Innan du själv eller någon annan gör ingrepp i din elanläggning se till att läsa denna broschyr så du åtminstone tar reda på vart just ditt ansvar ligger som ägare eller hyrestagare till ditt boende eller bara som ”hemmapulare”.

Skulle du vara osäker får du gärna kontakta oss vidare så skall vi göra allt för att hjälpa till – du skall kunna känna dig trygg i din egen elanläggning!

Ladda ner broschyren här: